Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:- 7 łyżek maślanki
- Sól i pieprz
- Sprasowany ząbek czosnku
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Pół łyżeczki ostrego chili
- Jajko – już roztrzepane
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Pół łyżeczki pieprzu cayenne
- Łyżeczka czosnku granulowanego
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczam z: tłuszczu, żyłek i tego typu historii. Kroję na małe kawałki. Umaczam z składnikach marynaty – maślance, chili i spółce. Chowam do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie formujemy z mięsa niewielkie nuggetsy.Rozgrzewam olej w frytkownicy, najlepiej do 180 stopni – jeśli nie mam urządzenia, rozgrzewam olej w głębokim rondlu z grubym dnem. Oleju powinno być tyle, by przykryło cząstki kurczaka.
Roztrzepuje jajko z mlekiem w misce. Rozdzielam: w osobnej jajko, w osobnej mąka z przyprawami. Uformowane nuggetsy maczamy w jajku, następnie w mące. Czynność powtarzam – dobrze jest mieć podwójną panierkę. Wrzucam przygotowane nuggetsy na rozgrzany olej. Smażę przez około 4-5 minut: inaczej mówiąc do momentu, gdy nuggetsy nie będą surowe w środku. Warto je poobracać w trakcie smażenia parę razy.
Serować natychmiast. Gwarantuje, że jeśli wieść gminna dotrze do dzieci – te zjawią się na ucztę błyskawicznie i równie błyskawicznie poproszą o dokładkę.
Nuggetsy serwujemy z frytkami i sałatką (najlepiej z pomidorów, cebuli oraz przypraw).
Wszystkiego smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz