wtorek, 24 lutego 2015

Mini ChickenBurger

Na fast-foodowe jedzenie przygotowane w domowych warunkach, w wersji „na zdrowo”, wpadłem przypadkiem przeglądając sieć. Dzieci z reguły uwielbiają dnia z kurczakiem. Więc jest to podstawa KIDS Menu. Nic dziwnego, jest to delikatne mięso, które w połączeniu z warzywami i ulubionym sosem stanowi klasyk gatunku. I zawsze sprawdza się jako danie na obiad. 

Podstawą jest przygotowanie bułek. Jeśli mamy czas, poświęćmy chwilę na samodzielne upieczenie. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są bułeczki pieczone na drożdżach. Same w sobie są pyszne, mięciutkie i mają przyrumienioną skórkę. Ekspresowe danie, które wykorzystuje się nie tylko do burgerów.



Składniki na mini bułeczki do burgerów około 12 sztuk:

Składniki:

  1. 380 g mąki pszennej
  2. 1 jajko
  3. Szklanka ciepłego mleka
  4. 8 g świeżych drożdży
  5. Szczypta soli morskiej
  6. Łyżka cukru
  7. Spora łyżka rozpuszczonego masła
  8. Ziarna: siemienia lnianego, czarnuszki, sezamu
Przygotowanie:

1. Zagniatam ciasto
Rozcieram palcami drożdże z cukrem, kiedy się rozpuszczą, wlewamy mleko, masło, jajka oraz sól wymieszać. Dodaję mąkę i dobrze wyrobić ciasto – aż będzie odchodzić od miski lub dłoni. Jeśli sytuacja będzie tego wymagać, należy dodać więcej mąki lub mleka.

2. Pozwalam ciastu urosnąć!
Nakrywam je ściereczką i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce

3. Piekę bułeczki
Nagrzewam piekarnik do 185 stopni (170 przy termoobiegu). Ciasto lekko odgazowuje i dzielę na mniejsze kawałki. Formuje małe kulki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje każdą z osobna żółtkiem jajka z odrobiną mleka i posypuje siemieniem lnianym lub sezamem.

Bułeczki piekę jakieś 15-20 minut, aż zrobią się złote na wierzchu.

Mają fajny maślany posmak i chrupiącą skórkę. Dzieci uwielbiają ich chrupiącą strukturę. Dobrze komponuje się z mięsem i dodatkami.

Mini Chicken Burger
Składniki:

MIĘSO
  1. Podwójna pierś z kurczaka
  2. Czosnek, oregano, bazylia, tymianek, świeży pieprz
  3. Jajko
  4. Pół szklanki mleka
  5. Pół szklanki mąki kukurydzianej
  6. Olej do smażenia
SOS
  1. Jogurt naturalny
  2. 3 łyżki majonezu
  3. 2 łyżki musztardy
  4. Przyprawy: majeranek, oregano, pieprzy, słodka papryka, łyżeczka cukru
  5. Ząbek czosnku 
  6. 2 ogórki konserwowe
DODATKI
  1. 4 mini bułeczki 
  2. Kilka liści sałaty
  3. Papryka czerwona i żółta
  4. Ogórki konserwowe
  5. Pomidory koktajlowe
  6. Cebula
Za przepis zabieram się od zrobienia ciasta naleśnikowego. Ciasto: mąka, mleko, jajko, przyprawy.Następnie oczyszczam mięso z kawałków tłuszczu, żyłek itp. – rozbijam je na drobne kawałki i przekładam do ciasta naleśnikowego. Niech mięso poleży sobie w cieście godzinę, najlepiej w lodówce. W małym rondlu rozgrzewamy olej, powinno być go przynajmniej 5 cm. Każdy fragment kurczaka obtaczamy dodatkowo w mące i smażymy na złoty kolor – usmażone kawałki odkładamy na papiery ręcznik.

Przygotowuje sos. Do drobno posiekanego ogórka dodaje: cebulę, musztardę i majonez. Doprawiam czosnkiem, cukrem i odstawiam na chwilę. 
Do bułki wkładam warzywa, kotlet i polewam sosem. Staram się by było kolorowo.
Podaje Emilce z uśmiechem, tytułuje: „jedzenie prawdziwego małego rozbójnika” – zjada mi w mniej niż 5 minut domagając się dokładek – z tego względu zawsze mam przygotowanego jeszcze jednego mini burgera z zanadrzu. 
Polecam serdecznie – z pewnością zasmakuje dzieciom, polecany na przyjęcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz